2016. máj 20.

Röviden a hitelkártyákról

írta: Csak OKosan
Röviden a hitelkártyákról

bankkartya_01.jpgSajnos vagy nem sajnos de foglalkoznunk kell ezzel a témával is, mert nagyon komoly problémák vannak vele!

Az emberek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a hitelkártya mire is jó, miért is jó.

Ebben a cikkben összegezzük, hogy mi is ez a hitelkártya, mire lehet és hogy felhasználni, illetve, hogy HOGY NE HASZNÁLD, mert baj lesz belőle!

 

 

 

Mi is a hitelkártya?

A hitelkártya bank által kibocsátott kártya, amellyel a hitelkeret (más néven limit) erejéig bármilyen terméket vagy szolgáltatást meg lehet vásárolni.

A keretből felhasznált összeget (tartozást) a havi zárás előtt érdemes a visszafizetni, mivel így nem kell kamatot fizetned. Nem muszáj a teljes összeget visszafizetni, viszont maradék összegre a bank kamatot számol fel és a tartozást tovább viszi a következő hónapra.

Magyarán az adott bankunk pénzét használhatjuk ingyen mindaddig, amíg időben visszafizetjük. Ha esetleg nem tudjuk vissza fizetni, akkor jönnek a szép kamatok.

 

Mire és miért érdemes használni?

Mivel a bankok versenyeznek az ügyfelekért, így különféle kedvezményeket kínálnak a kártyabirtokosoknak.

A leggyakoribb, hogy vásárlásaink után az elköltött összeg bizonyos részét (általában 1-4 százalékát) pénzben, vagy levásárolható pontok formájában visszakapjuk a banktól. Sőt, a nagybankok kínálatában több olyan hitelkártyát is találunk, amelyeknél az átlagosnál magasabb pénzvisszatérítésre számíthatunk. Több hitelkártya meghatározott célú költéseknél (pl.: élelmiszerüzletben, vagy benzinkúton történő vásárlás) kínál folyamatosan kiemelkedően magas visszatérítést, míg vannak olyanok is, amelyeknél bizonyos időszakokra növelik meg jelentősen a vásárlások után járó visszatérítések százalékos mértékét (esetenként akár 10 százalékig is).

Az is bevett gyakorlat a bankok részéről, hogy bizonyos kiskereskedelmi vállalkozásokkal (pl.: könyvesbolt, drogéria stb.) megállapodást kötnek, így aki az adott üzletben használja a hitelkártyáját, az akár 10-20 százalékkal olcsóbban juthat hozzá bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz.

A dolog igazi szépsége pedig, hogy a kedvezményekért nem kell egyebet tennünk, mint vásárolni a plasztikkal. Így egy jól kiválasztott hitelkártyával, megfelelő használat mellett, nem csak pénzt kereshetünk, de még spórolhatunk is.

 

AZONBAN!!!

 

Számos előnye mellett azonban egy hitelkártyánál elengedhetetlen, hogy körültekintően bánjunk vele. Anélkül, hogy ismernénk a működését, ne kísérletezzünk, mert könnyen fájó emlékeket szerezhetünk.

Nem szabad elfelejteni, hogy a hitelkártyához kapcsolódó hitelkeret nem ajándék. Fontos szabály, hogy csak azt a pénzt költsük el, amit később gond nélkül vissza tudunk fizetni. Ez sokszor komoly önuralmat igényel, hiszen a bank által felajánlott hitelkeret általában jövedelmünk két-háromszorosát is eléri.

Alapvető szabály, hogy hitelkártyával ne vegyünk fel készpénzt (csak és kizárólag a legvégső esetben), mert ennek elég magas díja van, ráadásul ezek a műveletek nem élvezik a kamatmentességet.

A hitelkeretből történő költéseket mindig fizessük vissza a megadott határidőre. Ellenkező esetben súlyos kamatokkal kell számolnunk. Persze előfordulhat, hogy ez valamilyen okból nem lehetséges. Ilyen esetekben legalább a minimum fizetendő összegről gondoskodjunk!

 

Mennyit érdemes igényelni?

 

Az igényelhető hitelkeret összege folyószámlahitel esetén általában 50 ezer forintról indul, hitelkártya esetén 100-150 ezer forint a minimum keret. A limitnek a fizetésünk néhányszorosa, vagy a hirdetményben szereplő - banktól függően fél- vagy akár egymilliós - plafon közül a kisebb szabhat határt. Érdemes a keret összegét a valós pénzügyi igényeinkhez mérten meghatározni, időnként fokozatosan leépíteni, mert egyrészt a túl magas fel nem használt keretre fizetendő rendelkezésre tartási jutalékkal (már, ha egyáltalán alkalmaz ilyet a bank) csak felesleges kiadást vállalunk magunkra, másrészt a keret csökkentése a kiadásainkat is visszafoghatja. Később, attól függően, hogy a bevételeink mennyivel haladják meg a kiadásainkat, érdemes lehet egy negyedéves vagy féléves keretcsökkentési ütemtervet célul kitűzni magunk elé.

A hitelkártyások többsége eleinte úgy gondolja, hogy sikerül időben visszafizetnie a tartozását és a kamatmentesség mellett a visszatérítésekkel még keres is a plasztikkal, azonban hosszú távon ez csak az ügyfelek kisebb hányadának jön össze.

Szólj hozzá

hitel hitelkártya ne így csináld