2016. máj 13.

Lakástakarékpénztár

írta: Csak OKosan
Lakástakarékpénztár

lakastakarek.jpgSzép napot kívánok, engedd megy, hogy tegeződjünk.

A mostani cikkben a lakástakarékról szeretnék ejteni pár szót, mert sajnos, sokan még most sincsenek tisztában azzal, hogy mi is ez a termék, és mire is használható fel.

Ebben közrejátszik természetesen az évek során végbemenő változások, de akkor most tegyük tisztába a dolgokat :)

A lakástakarék számla olyan megtakarítási forma, amellyel a lakással kapcsolatos céljainkat tudjuk finanszírozni az állam támogatásával (minden befizetéshez +30%). Röviden is tömören.

Lényegében egy havonta, tehát rendszeres megtakarításról beszélünk, amelyhez jár az évi 30%-os állami támogatás, ami maximum 72.000 Forint egy évben.

A havi megtakarítást mi választhatjuk meg, mely 650 Ft-tól 20.000 Forintig terjedhet.

1 fő 1 db lakásbiztosítást köthet csak, viszont lehetőség van a családon belül bárki számára kötni, így akár apa, anya, és a két gyermek is köthet a saját nevére ilyen jellegű szerződést.

Ezzel eddig szerintem sok újdonságot nem is mondtam.

Amit sajnos viszont tapasztalunk, hogy sokan azt hiszik, hogy ebből fogják a gyermeküket támogatni a továbbtanulásban, vagy autó/motor vásárlásakor, esetleg jogosítvány megszerzésekor. Ezek téves információk! Felejtsük el de nagyon gyorsan!

Felhasználását tekintve ugyanis..:

  • a lakásvásárlást
  • az építési telek megvételét
  • lakáscserét
  • nyugdíjasházba történő beköltözést
  • közműépítést, -átalakítást
  • meglévő lakáshitel elő- és végtörlesztését
  • lakásfelújítást, bővítést, korszerűsítést, helyreállítást (minden beépített, azaz lakásból el nem vihető tárgy beszerzését)
  • lakáscélú lízinghez történő felhasználást.

 

Gyorsan térjünk át arra, hogy miből áll a szerződéses összeg..:

1. Megtakarítási időszakból..:

Az ügyfél vállalja, hogy havonta, egy előre meghatározott összeget, egyenlő részletekben elhelyez a lakástakarék betétszámláján, melyre állami támogatást és betéti kamatot kap.

2. Kiutalási időszak..:

Az az időszak, amikor az ügyfél eldöntheti, hogy szeretné-e tovább vinni a szerződését akár egy kölcsön felvétele mellett, vagy igényli az összeg kifizetését. Az ügyfél döntése után elindul a kiutalási időszak, amely pénztáranként változhat (1-3 hónap).

3. Kifizetés..:

Az összeg tényleges kifizetése az ügyfél számlájára. A kifizetés időpontjától számítva az ügyfélnek 120 napja van leigazolni számlákkal az összeg elköltését.

 

 

Ami még igen fontos..:

- a szerződés lejártakor nekünk kell intézkedni a pénz felől, különben csak úgy lesz ott a pénzünk és nem lesz vele semmi

- a felhasználásáról számlát kell bemutatnunk, mégpedig a pénz megérkezésétől számítva 3 hónapunk van rá

- amennyiben a szerződést idő közben szeretnénk módosítani megtehetjük 2000 Ft ellenében

- minden egyes szerződésnek van egy szerződés kötési díja. ez a szerződéses összeg 1 %. Erről egy kicsit bővebben..:

A szerződéses összeg a megtakarításunk (befizetéseink) + állami támogatás + betéti kamat + felvehető hitelből adódik össze. Kis turpiszság, ugyanis, ha nekünk nincs szükségünk a hitelre, akkor is meg kell fizetni a teljes szerződéskötési díjat a hitel összegével együtt. (a szerződéskötési díjat bizonyos esetekben, akciók során elengedik a cégek, ezzel is lehet spórolni).

- 4 cég foglalkozik hazánkban ezzel a szolgáltatással (Fundamenta, OTP, Erste, Aegon)

 

Egy másik cikkünkben összehasonlítjuk a cégek szerződéseit.

Ha valami nem világos, kérdezz. :)

Szólj hozzá