2016. jún 09.

Hogy is van ez a Fundamenta hitel?

írta: Csak OKosan
Hogy is van ez a Fundamenta hitel?

fundamenta-lakaskassza.jpgA megnövekedett igények miatt, illetve a rengeteg téves információ kapcsán elérkezett az idő, hogy a Fundamenta hitel lehetőségét megvizsgáljuk. Nagyon sok fals információt szeretnék tisztázni ebben a cikkben, remélem össze is jön. Arra most nem szeretnék kitérni, hogy milyen szerződések vannak a piacon, kiknek hogy adják el a termékeket, bár órákig tudnék mesélni történeteket. Nos akkor nézzük..:

A Fundamente lényegében ugye lakástakarék pénztár. Fő cél, hogy félre teszünk x összeget, és arra kapunk minimális hozamot, plusz állami támogatást (ha ez a támogatás nem lenne az egész nem érne egy forintot se), valamint az agyon reklámozott szuper jó hitel tartozik a szerződéses összegbe.

Egy másik cikkben természetesen kitérek arra, hogy több cég is van a piacon, összevetem az ajánlatokat, stb. Most konkrétan a hitellel kapcsolatban szeretnék "beszélni".

A fundamentának lényegében 3 hitel terméke van. A legfontosabb, hogy ezt megkülönböztessük egymástól.

Első..: fizetjük a megtakarítást, majd a megtakarítási időszak végén felvesszük a felvehető hitelt. Minél tovább és nagyobb összeget takarítunk meg havonta, annál nagyobb hitelt tudunk felvenni.

475.500 forint és 4.715.514 forint közötti hitel összeget tudunk felvenni.

Most jön a hatalmas nagy félre értés. A legnagyobb poén a dologban (már ha ezt poénnak lehet nevezni), hogy a "Fundamenta Bankárok" sem tudják a saját terméküket sem. (vagy nem akarják).

A lényeg, hogy mindenhol 3,9 % - os kamattal fogunk találkozni. (legalábbis így adják el). Azonban ha egy picit belemélyedünk a dologba, könnyen rájövünk, hogy ez nagyon nem így van. Apró, szinte észrevehetetlen trükköket alkalmaznak, amibe szépen benne van még a kezelési költség is, ami a megtakarítás elején előre egy összegben. A hitel kamatai pedig  5,17 -6,36 % között mozog. Aki pedig kicsit jobban benne van a hitelekben tudja, hogy ettől vannak sokkal jobb lehetőségek a piacon.

Persze most jön az, hogy de a fundamentánál fix a törlesztő végig, stb..Máshol is lehet fixálni akár teljesen a futamidő végéig. Arról már nem is beszélve, hogy akár 200.000 Ft-al kell kevesebbet visszafizetnünk. (ez már másik cikk lehetne)

A Fundamenta hitelek előnye, hogy a futamidő alatt nem változik a kamat, de ezt más hiteltermékek is tudják. Hátránya, hogy nagyon alacsony a felvehető összeg és nagyon rövid a maximális futamidő, amíg vissza kell fizetni. Ami még nagyon fontos, hogy a futamidővel nem tudunk mit csinálni, tehát ha felvettük a hitelt és nem tudjuk fizetni azzal a havi összeggel, akkor egy bank hitelét kell igénybe vennünk, ugyanis a fundamentánál nem lehet futamidőt növelni, hogy azzal a havi törlesztőrészlet kevesebb legyen.

További hátrány, hogy 400 ezres havi bevétel alatt kötelező az adóstárs, előny viszont, hogy az adóstárs korát nem vizsgálják.

Sokan érdeklődnek a felől, hogy szeretnék már azonnal felvenni a hitelt, vagy a megtakarítási időszak közben. Ezt hogy lehet, mik a lehetőségeik. Nos akkor nézzük meg ezt is..:

Ha azonnal szükségünk van a hitelre, azt azonnali hitelnek hívjuk. A másikat Megelőlegező hitelnek.

Az egyiket már akár induláskor is felvehetjük, a másodikat csak akkor, ha legalább két év eltelt és a szerződéses összeg 10%-a már be lett fizetve. Egy 10 éves szerződésnél ez valahol a negyedik évben teljesül csak.Bármelyiket választjuk, a lakástakarékpénztári megtakarítás ideje alatt csak kamatokat fizetünk (nem keveset), majd annak lejárata után az összeg betörlesztődik a hitelbe és átalakul a fentebb már leírt “normális” lakástakarékpénztári hitellé, annak a kamatával.

Tudni kell, hogy ezeknek a hiteleknek a kamatai magasabbak a megtakarítási után felvett hitel kamatainál. Hogy van akkor még is, hogy ugyanazt a THM-et látjuk a hitelnél? Kérem szépen egyszerűen úgy, hogy az állami támogatást is beleszámolják, így pedig a THM csökkenthető. :) Nem túl korrekt dolog, hisz azt te kapod nem a cég, de ebbe nem megyek most bele.

Ha hitelt szeretnénk felvenni, akkor érdemes mint mindig, sőt kötelezővé is tenném!!!!!, hogy megnézzük a hitel felvételének költségeit! Lehet, hogy az egyik hitel jobbnak tűnik a visszafizetendő összeg szempontjából, de ha megnézzük a felvétel költségeit már más a leányzó fekvése! Ne felejtsük el, hogy nem egy ingyen világban élünk! Mindennek ára, és költsége van!!!

A fundamenta esetén minden esetben számolni kell egy nyitási költséggel. Nem volt és nem is lesz olyan akció, hogy elengedik a költséget. Bizonyos bónusz van régi ügyfeleknek, illetve kamat bónusz. Ez a kamat bónusz is megér egy misét. 9 % -os kamat bónusz volt nemrég. Ez kb annyit jelent (mert hogy az első évben adják csak), hogy a nyitási díjból vissza kapsz egy picit. (persze ez szuper dolog, de hmmm..) :D

 

Döntsünk OKosan pénzügyekben IS!!! remélem tudtam segíteni és hasznos volt a cikk.

Szólj hozzá

fundamenta lakástakarék