2016. jún 08.

Mennyi pénz is van forgalomban?

írta: Csak OKosan
Mennyi pénz is van forgalomban?

Aforint1.jpg statisztika szerelmeseinek szeretnék kedveskedni, illetve mikor néztem az adatokat én is picit ledöbbentem, hogy miből mennyi van piacon. Arról már nem is beszélve, hogy ez mekkora összeg.

Hmmm már szemeim előtt vannak azok a helyek, amiket bebarangolnék ennek az összegnek egy töredékével, gondolom előtted is :D

A forgalomban lévő készpénzállomány értéke 2016. március végén 4 244 milliárd forint volt. A szezonális hatások kiszűrésével az átlagos negyedéves érték az előző negyedévhez képest 104,9 milliárd forintos (2,5 százalékos) növekedést mutat.  Magyarán egyre több és több készpénz van forgalomban. Ez persze nem gond, ha mi zsebünket tömi, de rengeteg gazdasági problémát vet fel..:

- a fekete gazdaság most aztán tombolhat, akár egy jó rock koncerten, ha csak egyet említünk.

10 évvel ez előtt jóval kevesebb mint fele volt forgalomban. Megdöbbentő.

keszpenz.jpg

A forgalomban lévő bankjegyek és érmék darabszáma..:

forgalomban.jpg

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 4 176,6 milliárd forint, mennyisége 422,8 millió darab volt 2016 első negyedévének utolsó napján. Ez értékben 13 százalékos, a mennyiséget tekintve pedig 14 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A növekedés valamennyi címletet érintette, de elsősorban a tízezer forintosok esetében volt jelentősebb mértékű. A forgalomban lévő érmék értéke 58,8 milliárd forint, mennyisége 1 533,7 millió darab volt 2016. március végén. Ez értékben 7 százalékos, a mennyiséget tekintve 6 százalékos növekedést mutat az előző év első negyedévi adatához viszonyítva. A forgalombővülés valamennyi címletet érintette, ezen belül kiemelten hatott a 200 forintos érmére.

Most nézzük meg akkor, hogy 1 főre mekkora összeg is jut. (persze a valóság teljesen mást mutat, hisz tudjuk, hogy a lakosok kis része birtokolja  vagyon jelentős részét)

Ahhoz, hogy megtudjuk mennyien is lakunk (meg fogsz döbbenni) meg kell nézni a hivatalos adatokat.

Nyugi megtettem helyetted. A hivatalos adatokból kiderült számomra az is, hogy 1981-ben éltünk kis hazánkban a legtöbben, még hozzá 10.712.781 fő. 2015 ben már kevesebb (jóval kevesebb) mint 10 millióan éltünk. Jelenleg 2016-ban 9.778.000 fő körül élünk kis hazánkban.

Ezt osszuk el a teljes vagyonnal, s ezt kapjuk..: 427.081 Ft Most, hogy ez sok e vagy kevés döntse el mindenki.

Most gyorsan elszaladtam az 1 főre jutó GDP érték megvizsgálására. Eszméletlenül siralmas :(

58. helyen állunk, megelőz minket többek között..: Barbados, Trinidad and Tobago..többet inkább nem is sorolnék fel.

Zárom is soraim, és vigyázzunk értékeinkre!

Ne tartsunk otthon nagyobb összeget, mint amire szükségünk lehet, egy Bank, vagy más pénzintézetnél biztonságosabb helyen van, akár még kis kamatkörnyezetnél is (ami most van). 

 

Szólj hozzá

ksh