2016. jún 07.

Tisztázzuk akkor CSOK feltételeket gyorsan

írta: Csak OKosan
Tisztázzuk akkor  CSOK feltételeket gyorsan

csok-rendelet-torveny-2016.jpgElőre szólok, hogy elég hosszú lesz ez a cikk, de érdemes átböngészni :) Rengeteg, naponta többen is megkérdezik, hogy én és én hogy és mint tudom igénybe venni a CSOK-ot. A cikkben megpróbáltam összeszedni a lényeget, és a fontos információkat. Rengeteg téves infó van a CSOK-kal kapcsolatban a köztudatban, sőt sajnos sokszor tapasztalom, hogy a drága banki ügyintézők (ez nem lenézés a részemről, mert szeretek velük beszélgetni), nem tudják, hogy mi fán terem. Ez sajnos baj, hogy miért van ez így? Egyszerű a magyarázat. Ezeknek a banki ügyintézőknek, vagy akár mondhatnám biztosítási ügynököket is, nincs semmilyen képzésük. Na jó hazudtam, belátom. Vannak képzéseik, mely nagyrészt rövid, lényegtelen információkból áll, unalmas. Elmondják, hogy na most hitelt kell kiközvetíteni mert gondba leszel, és így tovább.

Na elkalandoztam egy picit bocsánat. Térjünk is vissza gyorsan a lényegre, mert hogy ez érdekel minket.

Vagyunk mi, akik igénybe akarjuk venni ezt a szuper dolgot, mert tényleg szuper, hisz egész EU-ban nincs ekkora támogatás mint itthon. (hogy ez most itthon miért van, ebbe nem mennék bele, de ha picit gondolkodunk, akkor rájövünk hamar)

Szóval a lényeg..:

Gyorsan vegyük is ketté a dolgot. Vannak akik használt lakásban gondolkodnak, és vannak akik újban. Mind a két személynek picit más feltételeknek kell megfelelni, és más összeget kaphat. (ezt az ábra jól mutatja)csok-2016-igenyles-feltetelei-szemelyi-feltetelek.jpg

Szerintem az ábrát nem kell részletezni, tökéletesen látható, hogy hány gyermek esetén, milyen m2-nek kell meglennie és akkor mekkora összeget kapunk. Szuper. Menjünk is tovább.

Most jön az a rész, hogy hány éves korig lehet igénybe venni a CSOK-ot. Na itt szokott egy kis gikszer lenni, de most akkor tisztázzuk..:

A CSOK igénybevételére meglévő gyermekeik után házastársak, élettársak és egyedülálló személyek – életkortól függetlenül – egyaránt jogosultak lehetnek.

A megelőlegezett kedvezmény fejében előre vállalt gyermek után kizárólag házaspárok igényelhetik a kedvezményt, akik közül legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Most már akkor remélem tiszta :)

Nézzük csak a jogosultság feltételeit akkor, de iziben..:

Jogosultsági feltételek:

• büntetlen előélet (valamennyi bűntett, illetve a vagyon elleni, család vagy gyermekek elleni, költségvetést károsító vagy a gazdálkodás rendjét sértő vétségek tekintetében)

• annak igazolása, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy „szocpol kedvezmény” visszafizetésére;

• a támogatott ingatlanra lakásbiztosítás kötése;

• köztartozás mentesség,

• 1 és 2 gyermek esetén 180 napos folyamatos TB jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással)

• 3, vagy több gyermek esetén 2 éves folyamatos TB jogviszony (legfeljebb 30 nap megszakítással), melyből az igénylést megelőző 180 napban kizárólag keresőtevékenység (pl. munkaviszony, vállalkozói jogviszony, őstermelői jogviszony, megbízási szerződés) fogadható el

Na és ami még nagyon nagy problémát okoz, hogy nekem van 3 gyermekem ,de az egyik már nem tanul, vagy már 27 éves, vagy nem tudom, akkor igénybe tudom e venni a csok-ot?

A CSOK az alábbi, az igénylővel közös háztartásban élő gyermekek után jár:

A) a magzat vagy az ikermagzat után a terhesség betöltött 24. hetét követően

B) az igénylő vér szerinti, vagy örökbefogadott eltartottja után, aki ..:

• a 20. életévét még nem töltötte be,

• a 20. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem érte el,

• a 20. életévét már betöltötte, de megváltozott munkaképességű személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

Szóval akinek a gyermeke nem tanul főiskolán, egyetemen és már betöltötte a 25. életévét is, az után a gyermek után nem lehet igénybe venni. Konkrét példát mutatnék be. Van egy 3 gyermekese család. A legnagyobb gyermek 20. életévét betöltötte, de nem tanul és nem is fog tanulni főiskolán, egyetemen. Nos így 2 gyermek után lehet igénybe venni a CSOK-ot. Remélem így érthető volt picit jobban a történet :)

 

Aki új lakásban gondolkodik az tényleg új lakásban gondolkodjon :D Viccesen hangzik, de így van. Volt olyan megkeresésünk, hogy van egy nem rég felépített lakás, és szeretné megvenni. Oké kitől? Hát a tulajtól, mert ő nem lakik benne. Szuper, akkor az ugye használt lakás. Uhh..basszus..

Na szóval mi számít új lakásnak..:

Új lakásnak a 2008. július 1-jénél nem régebbi építési engedéllyel rendelkező ingatlan felépítése, valamint az olyan kész, már felépült ingatlan számít, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatba-vételi engedéllyel rendelkezik, és amelyet első ízben értékesítenek magánszemély számára. Az új lakás további feltételei: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatási feltételeknek megfelelő, ingatlan-nyilvántartásba vett lakóingatlan, amely rendelkezik legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, önálló, főzést lehetővé tévő lakótérrel, fürdőszobával és WC-vel. Feltétel még a közművesített villamosenergia-ellátás, szennyvízelvezetés vagy egyedi szennyvíztároló, és vezetékes víz, vagy annak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltató kút. Nem számít új lakásnak viszont a tetőtér beépítés, ha az újonnan létrejövő ingatlan nem közelíthető meg önálló bejáraton, valamint lépcsőházban vagy saját lépcsőn. További feltétel a tetőtér beépítése kapcsán, hogy az építkezés során minimum két újabb ingatlant (önálló albetétként) szükséges létesíteni a tetőtérben. (Ellenkező esetben kizárólag bővítés jogcímén igényelhető a használt lakás után járó, alacsonyabb összegű támogatás.)

 

Akkor most jön az, hogy oké eddig minden rendben. Szeretném már megigényelni, de hogy is lehet, mi is kell hozzá,

CSOK iránti kérelem kitöltésével és a mellékletek csatolásával.

A legfontosabb mellékletek: a társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentum;

igazolás köztartozás mentességről (nullás igazolás);

házastársak esetén a házassági anyakönyvi kivonat;

a gyermek születési anyakönyvi kivonata;

örökbefogadás esetén az örökbefogadásra való alkalmasságot megállapító gyámhatósági határozat;

adásvételi szerződés;

bővítés esetén építési engedély (egyszerű bejelentésnél annak megfelelője);

erkölcsi bizonyítvány.

A támogatási szerződés megkötésének feltétele új lakás építése esetén, hogy az igénylő által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó építési költségvetést a hitelintézet elfogadja.

A három- vagy többgyermekes családok által a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitel felvételé- nek feltétele, hogy a kérelmező ne szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) tartozó- ként, vagy korábban nyilvántartott ilyen tartozását már legalább egy éve teljesítette.

A kérelmet új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, új lakás építése esetén a használatbavételi engedély, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány, illetve egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét megelőzően kell benyújtani a hitelintézethez.

Amennyiben azt a kérelmező igényli, lehetőség van a szükséges igazolások beszerzésével az eljáró bankot, hitelintézetet megbízni. A meghatalmazáshoz szükséges formanyomtatványok a pénzintézeteknél elérhetőek.

A támogatás igénylésekor vannak azonban költségeink. Még meg se kaptuk, de már költségeink vannak. Mik is ezek..:

Támogatás igénylésekor felmerülő költségek:

• támogatás bírálati díja (a folyósított összeg 1,5%-a, de legfeljebb 30.000 Ft, amennyiben hitel folyósítására is sor kerül, úgy a CSOK igénylése kapcsán nem számítható fel bírálati díj)

• értékbecslés, vagy helyszíni szemle díja..: banktól függ, hogy mit kér, de 15-38.000 Ft között mozog

• Tulajdoni lap, térképmásolat díja 1000-6.250 Ft között mozog, térképmásolat családi ház esetén szükséges és díja 3000 Ft

• Adásvételi szerződés 0,5-1.5 %

• Tulajdonjog bejegyzés..: 6.600 Ft

• Építési/bővítési engedély

• Építkezés és bővítés esetén az építési/bővítési engedély megszerzése szintén költséggel jár, ha a bővítés engedélyköteles.

• Energiatanúsítvány: 15-30.000 Ft közötti összeggel számolhatunk

• Hatósági bizonyítvány

• OEP igazolás 3000 Ft

• NAV igazolás 2000 Ft

• Egyéb felmerülő költségek..: számlavezetési díj, ingatlan építése, bővítése setén idő közben műszaki szemle díj, stb.

 

Nyugodtan számolhatunk 45-150.000 Ft összeggel, attól függ, hogy milyen támogatást, hány gyermekre stb veszünk igénybe!!!

Hogy történik a folyósítás, vagy hogy a  fenébe kapom meg a pénzt?

1. Lakásvásárlás esetén a támogatást egy összegben folyósítja a bank.

2. Új lakás építésekor a folyósítás a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik. A bekerülési költség legalább 70 százalékát számlákkal kell igazolni, ezzel lehet elindítani a hitelintézetnél a folyósítást. Legkorábban az építési engedély kiállítását fél évvel megelőzően kiállított számlák fogadhatók el.

 

Előre vállalt gyermekek esetén mik a határidők..:

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermek vállalása esetén 8 év, három gyermek esetén 10 év. Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, melyet egy másik cikkünkben már leírtunk, hogy érdemes egy szűrővizsgálatot is beiktatni, főleg, ha még nincs is gyermek, hogy lehet e egyáltalán gyermekünk!!! Sokan évekig próbálkoznak, mire egy gyermek megszületik!!! Ezt azért ne felejtsük el!

 

Most egy kis fekete leves..:

MIKOR KELL VISSZAFIZETNI AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁST?

• A gyermekvállalásra előírt határidő lejárt, vagy annak lejárta előtt a házasságot felbontják vagy érvénytelenítik, és a vállaltnál kevesebb, vagy egyetlen gyermek sem született, illetve ennek igazolása nem történt meg (részbeni teljesítés esetén csak az arányos összeget kell visszafizetni)

• Kiskorú gyerek a háztartásból tartósan kikerül, vagy az igénylő elköltözik (kivéve, ha a gyermek más településen tanulmányokat folytat, a jogosultat vagy gyermekét egészségügyi intézményben kezelik, a jogosult közeli hozzátartozóját ápolja, legfeljebb 5 évig más településen vállal munkát, vagy enyhébb bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztését tölti)

• Különköltözés vagy válás esetén, ha az ingatlant értékesítik, a lakásból kiköltöző fél (felek) köteles(ek) a támogatást visszafizetni, kivéve, ha az a volt házasfél, akinek az összes gyermeket odaítélték, megszerzi a másik féltől az egész ingatlant; ilyenkor a kiköltöző felet a visszafizetés nem terheli

• A lakást elidegenítik (ha csak részben, a visszafizetési kötelezettség is arányos; amennyiben lakáscserére kerül sor, kérhető a visszafizetés ideiglenes felfüggesztése – a CSOK összeg kincstári letétbe helyezésével egyidejűleg – építés esetén 3, vásárlásnál 1 évre, ami további 1 évvel meghosszabbítható),

• Az ingatlant nem lakhatási célra használják, megterhelik, azon harmadik személynek haszonélvezeti jogot alapítanak, vagy használatát harmadik személynek átengedik

• Utóbb kiderül, hogy az igénylő jogosultságát valótlan adatokkal igazolta

• A lakást – természeti katasztrófát kivéve – elbontják, megsemmisül

 

Remélem tudtam segíteni..:)

 

Szép napot, és tudod, Csak OKosan! :)

 

Szólj hozzá

csok csok10+10