2016. jún 07.

CSOK + Hitel mellé elengedhetetlen.

írta: Csak OKosan
CSOK + Hitel mellé elengedhetetlen.

csok-2016-hasznalt-lakasra.jpgSzép napot kívánok. Látom, illetve tapasztalom, hogy egyre többen belevágnak a saját lakás projektbe. Sokan a legnagyobb 10+10 CSOK-ot veszik igénybe. Még többen veszik természetesen a használt lakásra igénybe az állami támogatást. Az igénybe vevők nagy többségének hitelre is szüksége van, akár új, akár használt lakásról beszélünk.

Van azonban pár apró dolog, ami nélkül nem szabad sem ezt, sem más milyen hitelt igénybe venni. Ezek sok esetben már meg is vannak kötve, mármint a Bank kötelez minket ezekre. Sok esetben elő van írva, hogy ezt és ezt meg kell kötni, viszont az nincs kikötve (hála Istennek), hogy mely cég termékeit kell megkötni. Sajnos van 1-2 eset amikor a cég terméke is ki van kötve. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a megkötésből a cég is keres jutalékot :D Na bumm..

A lényeg a következő.. 

- ha ingatlant vásárolunk, és még hitelt is veszünk fel hozzá mindenképp két nagyon fontos szerződést meg kell kötni, ha nem akarjuk, hogy földönfutóvá váljunk akár már holnap.

Mik ezek?

Először is egy lakásbiztosítást kell kötnünk az ingatlanra. Itt ne felejtsük el, hogy ha a saját lakásunkat bővítjük ki, és van meglévő biztosításunk, akkor azonnal azt módosítanunk kell, különben szinte semmit nem fogunk kapni, ha baj történne.

Tegyünk fel két esetet..:

1. megveszünk egy új lakást. Minden oké. Megkapjuk a csok-ot, plusz a hitelt is. Minden szuper. Be is költözhetünk, mert az ingatlan már felépült, csak be kell lépnünk :) Legjobb nem? 

Nincs biztosításunk. Az ingatlan leég, vagy villámcsapás, vagy tegyük fel jégeső következtében betörnek ablakok, megrongálódik a tető, stb... Van egy szuper házunk, van egy szép kis hitelünk, amit fizetni kell, de sajnos van kárunk is, amit nekünk kell kifizetni, mert nincs biztosításunk. Nagyon szuper mi?

Nézzük a rosszabb esetet. Leég az ingatlan. Van, vagyis volt egy szuper lakható lakásunk. Most pedig van nekünk..:

egy szép kis 10 milliós (vagy amennyit felvettünk) hitelünk, amit bizony ki kell fizetni, ha van ház, ha nincs. Ekkor jön az, hogy se pénz, se ház, csak adósság, amit nyöghetünk, ha tudunk az albérlet mellett..

 

Melyik a másik szerződés?

Egy életbiztosítás! NAGGGGGGYYYOONNNN FONTOS INFÓ! Az emberek sajnos összekverik az élet és balesetbiztosításokat! Te ezt ne tedd kérlek :)

Szóval miért is van erre szükség?

Van egy szép család 5 fő.

Tegyük fel van egy fő kereső az apa aki keres 150.000 Ft nettót / hó, van az anya, aki a 3 gyerek és minden egyéb után összeszed 80.000 Ft-ot / hó

Együtt be tudták vállalni a 10 milliós hitelt, hogy szép új házuk legyen. Nagyszerű.

Az apa egyszer csak meg hal, szívinfarktusban. Azt hiszed, hogy ez olyan dolog, ami csak idősekkel fordulhat elő. Arra kérlek akkor ugorj csak be egyszer egy kórházba, és nézz csak szét 5 percre. Meg fogsz döbbenni.

Szóval az apa meghal. Nincs már akkora bevétel havonta. Az anyának kell mindent előteremteni. A hitel visszafizetése hidd el nekem, hogy nyögve nyelős lesz.

Mi van akkor, ha mind a 2 szülő meghal? Az ám a "szép" történet.

 

Milyen más szerződésre van még szükség? A már említett balesetbiztosításra minimum a családfő számára!

 

Ami viszont fontos! Ha van rá lehetőségünk (és miért ne lenne) ne ugorjunk bele gyorsan a legelső ajánlatba, mert sok pénzt tudunk spórolni ezeken a szerződéseken, ha kicsit utána járunk. 

Ezekről a szerződésekről egy egy cikkben találsz részletesebb bemutatás, illetve összehasonlításokat.

Ami viszont tuti, hogy ezek közül a szerződések közül minimum a lakás és életbiztosítással rendelkezni kell! Itt nincs mérlegelésnek helye!!!

Remélem tudtam segíteni ma is valamivel :)

 

Jó munkát, szép napot, és köszönöm, hogy elolvastad írásomat. :)

Szólj hozzá

hitel csok életbiztosítás balesetbiztosítás lakásbiztosítás csok10+10