2016. jún 07.

Biztos fix 3% az a 3%?

írta: Csak OKosan
Biztos fix 3% az a 3%?

hitel2.jpgUgye adott nekünk ez a CSOK dolog. Hozzá teszem, egy szuper lehetőség mindenki számára, de ne feledkezzünk meg az egyéb állami, önkormányzati és egyéb támogatásokról sem! Érdemes körül járni a dolgot alaposan! Nos tehát, van ez a 10+10 milliós CSOK + Kamattámogatott hitel lehetőség nekünk ÚJ lakás vásárlására, vagy építésére! Most nézzük csak meg, hogy mi is számít új lakásnak. Nem írtuk és mondtuk már el elégszer úgy sem :D

Új lakásnak a 2008. július 1-jénél nem régebbi építési engedéllyel rendelkező ingatlan felépítése, valamint az olyan kész, már felépült ingatlan számít, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik, és amelyet első ízben értékesítenek magánszemély számára.


Az új lakás további feltételei: az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, a lakhatási feltételeknek megfelelő, ingatlan-nyilvántartásba vett lakóingatlan, amely rendelkezik legalább egy 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával, önálló, főzést lehetővé tévő lakótérrel, fürdőszobával és WC-vel. Feltétel még a közművesített villamosenergia-ellátás, szennyvízelvezetés vagy egyedi szennyvíztároló, és vezetékes víz, vagy annak megfelelő minőségű ivóvizet szolgáltató kút.


Nem számít új lakásnak viszont a tetőtér beépítés, ha az újonnan létrejövő ingatlan nem közelíthető meg önálló bejáraton, valamint lépcsőházban vagy saját lépcsőn. További feltétel a tetőtér beépítése kapcsán, hogy az építkezés során minimum két újabb ingatlant (önálló albetétként) szükséges létesíteni a tetőtérben. (Ellenkező esetben kizárólag bővítés jogcímén igényelhető a használt lakás után járó, alacsonyabb összegű támogatás.)

Szuper, akkor most már ezt is tisztáztuk.

Akkor most térjünk is át a kamattámogatott hitelre..:

A legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk azzal, hogy kamattámogatott hitelt, csak és kizárólag a 10+10 milliós CSOK esetén tudunk igénybe venni. Magyarán új lakás vásárlása, vagy építése esetén, ebből adódik, hogy használt lakás vásárlása esetén nem. (megjegyzés..: jelenleg a piacon nem sokkal rosszabb, vagy szinte ugyanilyen lehetőség elérhető, zárójel vége).

Tisztázzuk akkor most azt, hogy mennyit lehet igénybe venni..:

Nem kötelező 10M forint hitelt felvenni. Lehet ennél kevesebbet is. Egyetlen szabály, hogy a hitel összege nem lehet több a CSOK összegénél. Fontos tudni, hogy ha a múltban már igénybe vettük a 3 gyermekre a támogatást, akkor ezt most is megtehetjük, de csak a 10 + 10 es csok esetében! Ebben az esetben a 10M forintból le kell vonni a kiutalt összeget. Tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy 2,6M forint CSOK-ot kapott már a család. Ebben az esetben most 10M-2,6M= 7,4M forint CSOK-ot fognak kapni. Miért fontos ez? A hitel szempontjából igen lényeges, ugyanis ha a fenti példát nézzük, akkor "csak" 7,4 M forint CSOK-ot fog kapni a család, de ettől függetlenül a 10 M forint hitelt felvehetik, és nem csak a 7,4 M forint hitelt!

Nos akkor mi is az a kamattámogatás?

"(2) Az e § szerinti otthonteremtési kamattámogatás mértéke a 10. § (1) bekezdése szerint meghatározott ügyleti kamat 3 százalékponttal csökkentett mértéke.
(3) Az e § szerinti kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a kölcsön futamidejének első huszonöt évében nyújt otthonteremtési kamattámogatást.

4) Az e § szerinti kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt öt évente változhat."

Magyarul az Állam a bank kedvezményekkel nem csökkentett normál kamat árazásából 3%-ot átvállal. Tehát ha egy adott bank most 6%-on adja a hitelt, akkor azt mi 3%-on kapjuk. Itt jön az a fekete leves és a mindenhol hallott dolog, hogy a 10 milliós hitel az fix 3 %.

Nagyon nem az! Ez a hitel felmehet akár 6, 9, 15 %-ra is!

A jegybanki alapkamat aktuális alakulásától függ ugyanis. Az alapkamat jelenleg 0.90%-on áll. (adná a jó Isten, hogy még menjen lefele) Azonban az is biztos, hogy ez nem fog évtizedekig így maradni. Jövőra a FED biztos emelni fogja az alapkamatát, amire az MNB-nek is reagálnia kell majd. Magyarán emelkedni fog idővel az alapkamat.

A 10 milliós hitelünk az 5 évig van fixálva 3%-on! Ezt jó ha tudja mindenki! Mit is jelent ez? Azt kérem szépen, hogy 2021-ben ha mondjuk az alapkamat emelkedik és a Bank már csak 10 %-on fog tudni adni mondjuk hitelt, akkor ebből le kell vonni a 3%-os kamattámogatást, s így a mi kamatunk 7 % lesz, nem pedig 3 %. Remélem érthető. Persze ez egy igen drasztikus helyzet lenne.

Magyarán a havi törlesztőrészlet megemelkedhet. Egy 2 %-os kamatemelkedés esetén hozzávetőlegesen 13.500 forintal.

Ezt mindenképp bele kell kalkulálni a havi költségvetésbe! Elgondolkodni rajta viszont kötelező!!!

Mennyi egy 25 évre felvett 10 millió forintos hitel havi törlesztője jelenleg?

47-48.000 Ft közötti összegre számíthatunk.

Ha nem változik semmi a 25 év alatt és folyamatosan a 3 %-os kamattal fizetjük a hitelünket (magyarán 5 évente nem emelik a kamatot,bár még csökkenthetik is, de ez nem valószínű), akkor 14,3 millió forintot fizetünk vissza.

Ez egy szuper jó ajánlat, persze ha 25 évig nem változik semmi :)

 

 

Szólj hozzá