2016. máj 20.

Ohh, nekem van életbiztosításom...

írta: Csak OKosan
Ohh, nekem van életbiztosításom...

biztositas_eletbiztositas1.jpgNagyon sokszor tapasztaljuk úgy ügyfeleknél, hogy sajnos nincsenek tisztában az kockázati életbiztosítás vs balesetbiztosításokkal.

Sokszor azt hiszik az emberek egy meglévő balesetbiztosításra, hogy az életbiztosítás is egyben.

Cikkünkben az kockázati életbiztosításokról lesz szó általánosságban, hogy mi is ez, milyen célt szolgál, kinek és mikor érdemes kötni.

Szóval kezdjük szerintem a legelején a dolgot.

Mi is az életbiztosítás (kockázati) fogalma..:

Az életbiztosítás olyan szerződés, melyben a biztosítási esemény a biztosított meghatározott tartamon belüli halála, vagy meghatározott időpont életben elérése, és amely szerződés alapján a szerződő díjfizetése ellenében a biztosító a kedvezményezett részére szolgáltatást nyújt.

Mit is jelent ez magyarra fordítva..: vagyunk mi 30 évesek, s megkötünk egy 5 éves kockázati életbiztosítást azzal, hogy ha ne adj Isten elhaláloznánk betegségből, vagy egyszerűen nem kelnénk fel reggel, akkor a biztosító a kedvezményezett számára szolgáltat, vagyis a szerződésben szereplő díjat kifizeti.

Fontos tudni, hogy ha mondjuk balesetből adódóan haláloznánk el, pl autóbalesetben, akkor bizony nem fog kapni a kedvezményezett egy Forintot sem, ha csak nincs az életbiztosításban benne baleseti kiegészítő, vagy nincs külön egy balesetbiztosításunk.

Kinek kötelező ilyen szerződéssel rendelkeznie?

Szinte mindenkinek. Ez most elég meglepő, de ez így van. Azért, mert szinte mindenki rendelkezik hitellel. A hitelek mellé pedig lényegében már kötelezővé is tették a bankok az ügyfeleknek, hogy rendelkezzen legalább a fő kereső egy ilyen biztosítással.

Tegyük fel a fő kereső elhalálozik, és nincs biztosítása, a mellett, hogy a család vagy valahogy meg tudja oldani a hitel visszafizetését, vagy hazaköltözik a szülőkhöz (ha teheti), vagy el kell mennie albérletbe és úgy kell élnie tovább. Kegyetlen egy helyzet ez, és hihetetlenül tönkre tehet egy egész családot a szó legszorosabb értelmében ez a tragédia.

Tehát, ha valakinek van hitele, és ő a fő kereső, akkor mindenképp rendelkeznie kell egy ilyen szerződéssel, DE! mint mindenben itt is nagyon fontos, hogy nem mindegy, hogy mennyit fizetünk érte!

Biztosítások és biztosítások között is óriási különbségeket találhatunk a piacon.

Fontos tudni tovább ezekről a termékekről, hogy nem attól a pillanattól szolgáltatnak (fizetik ki a szerződés összegét), amikor meg lett kötve, vagy be lett fizetve, hanem minden cégnél van egy várakozási idő. Ez általában 2-6 hónap szokott lenni.

 

Egy konkrét példa..:

35 éves fő állású apa, aki nem dohányzik, nem sportol, és nem is fejezett be sportot az elmúlt években már 11.000 Ft-tól igénybe vehet egy 5 millió Forintos kockázati életbiztosítást., viszont a legrosszabb esetben ez neki akár 60.000 Ft ba is kerülhet!

A példából is jól látszik, hogy érdemes felülvizsgáltatni a szerződést.

Mi van akkor, ha meglévő hitelhez van kötve ilyen szerződés, és úgy gondoljuk, hogy túl sok?

Először is, tuti, hogy mindenki fél ezt megvizsgáltatni, mert akkor majd a Bank megbüntet, meg haragszik. Ez nem így működik :) Őket különösebben nem fogja érdekelni, hogy Önnek hol van ilyen biztosítása és arra mennyit fizet, még akkor sem, ha saját cégükön belül kötötte azt meg. Miért? Mert így is jól keresnek!

Szóval ha ilyen jellegű szerződésünk van, akkor az alábbiakat kell tennünk.:

- megvizsgálni, hogy a szerződésben szerepel e olyan kitétel, hogy nem módosítható! Ha van benne ilyen, akkor ezzel nem lehet mit kezdeni, más hol kell lefaragni a költségekből. (pl a teljes hitelt felül lehet vizsgálni, de ez másik cikk)

- ha nincs a szerződésben semmilyen megkötés, akkor nyugodtan felül lehet vizsgáltatni, s ha lehet rajta spórolni úgy, hogy nem lesz kevesebb a kifizetési összeg, térítési díjak, akkor érdemes.

 

Most még egy olyan rész, amire nagyon oda kell figyelni!

Kockázati életbiztosítást nem mindenki köthet! Mindenkinek kellene lennie ilyennek, de nem mindenki köthet!

Tegyük fel rehabilitációs, vagy rokkant nyugdíjasok vagyunk, akkor ez már egy kizáró ok. 

Sajnos viszont elő fordul, hogy ilyen esetekben is meg kötnek a cégek ügynökei szerződéseket. Hihetetlenül szomorú, és az még szomorúbb, hogy a központjukban jóvá is hagyják a szerződést.

Különbség van dohányzó és nem dohányzó személy között árban! Értelemszerűen aki dohányzik, annak többe kerül ugyanaz a szerződés.

Ezzel sokan úgy csalnak, hogy jajj írjuk be, hogy nem is dohányzom, vagy csak egyet szívok el egy nap, nem 6-20-at. Ezzel a probléma az, hogy a biztosítók ezt tudják, hogy sokan így spórolnak a díjakon. Ők sem hülyék, és látják, hogy mennyi ember dohányzik. Szúrópróba szerűen bármikor, bárkit megvizsgáltathatnak, hogy tényleg úgy van e, ahogy az illető állítja. Amennyiben kiderül, hogy valótlant állított a szerződő több lehetőség is érvénybe lép..: megszűnik a szerződés, módosul a szerződés az új feltételekkel, és akár visszamenőleg is kérhetik a pénzt, de természetesen, ha káresemény történt, akkor nem fizetnek semmit.

Ami szintén nagyon fontos!

A kockázati életbiztosítások csak és kizárólag természetes halál esetén fizet!

Baleset esetén nem!

Kérem, hogy erre hívja fel ismerőse figyelmét is, idősebbek figyelmét mindenképp!!!

Rettenetesen fontos, mert nagyon nincsenek az emberek tisztában ezzel!

 

Figyeljünk tehát oda ezekre a dolgokra!

Mindenkinek kellemes napot kívánok, és Csak OKosan! :)

Szólj hozzá

biztosítás kockázati életbizotsítás