2016. máj 20.

Külföldre utazás előtt ezt ne felejtsd el...

írta: Csak OKosan
Külföldre utazás előtt ezt ne felejtsd el...

xutas-eu-kartya_png_pagespeed_ic_kzvkblpezm.pngNagy utazás előtt érdemes pár apróságra odafigyelni, melyekre minden esetben felhívjuk ügyfeleink figyelmét, így az Önét is. Mindenképpen érdemes rendelkeznünk Európai Egészségbiztosítási Kártyával.

Hogy ez mi is, mire jó, és honnan lehet igényelni, a cikkben bővebben tájékozódhat.

 

A kártya segítségével egy másik uniós tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetők igénybe azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségessé válnak.

Az egészségügyi szolgáltatónak úgy kell ellátnia a magyar biztosítottat, mintha az adott tagállamban lenne biztosított. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Kártyát csak az adott állam társadalombiztosítási szervével szerződött szolgáltató fogadja el.

Ha az adott tagállamban a biztosítottak által is fizetendő önrészek/kötelező hozzájárulások találhatóak, akkor ezt a szolgáltatás igénybe vevőjének kell fizetnie, ezt visszatéríteni a későbbiek során sem lehet.

A Kártya nem használható fel akkor, ha a biztosított valamilyen egészségügyi szolgáltatás igénybevételének céljából utazott másik tagállamba!

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát az ország területén bármely Kormányhivatal Egészségbiztosítási Szakigazgatási Szervénél,Kormányablaknál, illetve annak Kirendeltségén, valamint a Kistérségi Ügyfélszolgálatokon lehet igényelni.

A kártya kiadásának előfeltétele az érvényes biztosítási jogviszony megléte, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megléte, mely a kiállítás előtt minden esetben ellenőrzésre kerül.

Az igénylés történhet postai úton és személyesen. Mindkét esetben előfeltétel az igénylési nyomtatvány kitöltése, mely beszerezhető az igénylés helyén, illetve letölthető az internetről (jelenleg: www.oep.hu). Az igényléshez szükséges dokumentumok a személyazonosságot igazoló okmány, lakcím igazolás, TAJ kártya, illetve meghatalmazott útján történő igénylés esetén teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazás. Ha az igénylő kiskorú, akkor esetében a törvényes képviselő járhat el.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya alapesetben díjmentes, ha azonban a lejárata előtt van szükség a pótlására, akkor igazgatási szolgáltatási díjat kell érte fizetni (jelenleg ez 3000 Ft).

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényessége a kiállítástól számított 3 év.  

Szólj hozzá

utasbiztosítás ne felejtsd el